Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Zo gebruik je je warmtepomp optimaal!

Je zult misschien verrast zijn door de manieren waarop een normale of hybride warmtepomp anders werkt dan een boiler of cv-ketel. Als je je energieverbruik wilt minimaliseren en je comfort wilt maximaliseren, volgen hier een paar tips over wat je niet moet doen. Door deze adviezen toe te passen, gebruik je je warmtepomp optimaal en geniet je van een comfortabele leefomgeving. 

 

1. Wees er niet elke dag mee bezig

Je hebt misschien de temperatuur van je oude verwarmingssysteem verlaagd toen je naar je werk ging of 's nachts. Een warmtepomp is anders. Deze bereikt zijn maximale efficiëntie door een ingestelde temperatuur te handhaven. Zoek de juiste instelling, laat hem dan met rust en laat hem werken! Uitzondering: bij afwezigheid van meer dan 24 uur, kun je hem gerust lager zetten. 

 

2. Maak je geen zorgen over de temperatuurmeting

Een warmtepomp meet de omgevingstemperatuur op een andere manier dan je oude verwarmingssysteem. Stel je warmtepomp in op een comfortabele temperatuur en pas de instelling vervolgens in de loop van een paar dagen omhoog of omlaag aan totdat je de temperatuur hebt bereikt die je goed voelt.

 

3. Gebruik niet de laagste ventilatorsnelheid

Raar maar waar: een warmtepomp werkt het meest efficiënt als deze is ingesteld op een hogere ventilatorsnelheid. Hoge ventilatorsnelheden kunnen natuurlijk meer omgevingsgeluid en luchtverplaatsing veroorzaken. Gebruik de hoogste snelheid waar je je prettig bij voelt en stel vervolgens je gewenste temperatuurinstelling in op je warmtepomp. 

 

4. Laat je huidige verwarming niet op vol vermogen staan

Als je dat doet, zal je oude systeem concurreren met de warmtepomp, wat je energie en geld kost. Zet in het gebied waar je je warmtepomp gebruikt je oude thermostaat een paar graden lager dan je gewend was. Als je hem vroeger op 21 zette, zet hem dan op 18. Zo kan je oude systeem de back-up warmtebron worden. Als het gebied koud wordt tijdens een extreme koude periode, wees dan niet bang om de oude thermostaat tijdelijk hoger te zetten. Of overweeg bij het installeren van een nieuwe warmtepomp om geïntegreerde bedieningen toe te voegen, waardoor je de thermostaat helemaal niet meer hoeft aan te passen. 

 

5. Vergeet niet om onderhoud uit te voeren

Dit geldt voor bijna elk verwarmingssysteem. Maar dat maakt het niet minder belangrijk. Het is over het algemeen snel en eenvoudig te doen. Raadpleeg de gebruikershandleiding van je warmtepomp voor meer informatie over het reinigen en vervangen van cartridges. Houd de buitencompressor vrij van vuil, sneeuw en ijs. En huur een gekwalificeerde professional in om je warmtepomp elk jaar of twee jaar te onderhouden. 

 

6. Wees niet zuinig met je warmtepomp

De beste manier om te profiteren van de superieure efficiëntie van een warmtepomp is om deze te gebruiken voor zoveel verwarming als hij aankan. Experimenteer door een paar deuren te openen om de zone uit te breiden en zet vervolgens de ventilator hoger. Je zult verbaasd zijn hoeveel ruimte een warmtepomp kan verwarmen. De kans is zelfs groot dat het apparaat je hele woning goed kan verwarmen. 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips